De nachtburgemeester van Altena

18 januari 2015

Het optreden van Piet Hartman, de door zichzelf benoemde nachtburgemeester van Altena,  op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalburg heeft inmiddels een politiek staart(je) gekregen.  Dert Vlaander (SGP) maakte tijdens de rondvraag van de laatste opiniërende raadsvergadering duidelijk dat hij het optreden ongepast vond.  Dit omdat mensen zich gekwetst voelen naar aanleiding van de inhoud maar vooral vanwege het gebruik van het woord “Amen” waar Hartman zijn satirische  bijdrage mee afsloot.  Dert had in kleinere kring (het presidium) hier zijn misprijzen al over uitgesproken en daarbij vooral gewezen dat met dit woord een verwijzing wordt gemaakt naar een gebed.

Kees de Waal is het niet eens met de kritiek van onder andere de SGP. In een column maakt hij een verwijzing tussen de aanslagen in Parijs rondom Charlie Hebdo en de nieuwjaarsreceptie in Aalburg. Hij concludeert dat aard en de gevolgen van de gebeurtenissen totaal verschillend zijn maar dat het wel om hetzelfde principe gaat: vrijheid van meningsuiting.

Wat vind ik hier nu van?

Laat ik beginnen te zeggen dat ik gedurende de bijdrage ( zie link ) van Piet Hartman, na een moeizame inleiding op de column, best heb gelachen om de inhoud. Zuster Altena wist van wanten en nam een aantal bestuurders en raadsleden op de hak. Tegelijkertijd was er een pleidooi voor de Aalburgse formule die zo wordt geprezen om haar laagdrempeligheid. Wat mij betreft dus leuke satire.

De gemeente Aalburg heeft een positieve reputatie opgebouwd bij de invulling van de nieuwjaarsreceptie. Naast het formele gedeelte is er altijd plaats voor een ludieke bijdrage. Een mooie traditie. Vorig jaar vervulde toneelvereniging “Ingewikkeld Veens” deze rol nog met verve.

Jammer vond ik het dat de column werd afgesloten met het woordje “amen”. Ik denk dat Piet Hartman daar geen diepere bedoeling heeft gehad. Misschien stond het zelfs niet op papier. En heel misschien heeft ie er ook een klein beetje spijt van. Het woord ‘amen’ voelde voor mij ook ongemakkelijk aan en ik wist zeker dat meerdere personen zich hieraan zouden ergeren.

Met bidden wordt innige (persoonlijke) relatie tussen God en de gelovige, inhoud en vorm gegeven.  Om dat te betrekken in een satire mag van mij alhoewel ik er dan zelf niet om kan lachen.  Het is zeker niet verstandig om dit juist in een nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Aalburg te doen. Er woont een grote groep meelevende protestante christenen en de grootste partij is de SGP. De bijeenkomst waar je iedereen het beste wenst voor het komende jaar, is vooral samenbindend bedoeld. Het is ook niet het podium om publiekelijk politiek te bedrijven, verschillen te benadrukken of te creëren. En dus ook niet om anderen (onbedoeld) te kwetsen.

De kritiek van Dert Vlaander heeft naar mijn oordeel dus helemaal niets met inperking van het principe van vrijheid van meningsuiting te maken. Het gaat meer om de plaats en vooral het moment in combinatie met de inhoud.

Piet Hartman is van mij overal welkom en mag schrijven en zeggen wat ie wil. Kritische denkers die zich uitspreken zijn van harte welkom. Maar ik hoef er natuurlijk zijn columns niet te lezen en er ook niet persé naar te luisteren. Ook Dert Vlaander niet. Maar dat laatste is wel erg lastig op een nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Aalburg waar je als volksvertegenwoordiger elkaar wilt en kunt ontmoeten.

En zo ben ik ook blij dat Kees de Waal zich ook openlijk uitspreekt over deze kwestie.  Alleen ben ik het deze keer dan niet met hem eens. Dan kan en mag gelukkig in Aalburg.

Daarom denk ik dat de dag-burgemeester van Aalburg bij de volgende nieuwjaarsbijeenkomst iets meer aandacht besteedt aan het afstemmen van de ludieke bijdrage. Want die traditie moeten we natuurlijk wel in ere houden.

 

  • Jaap Budding 18 januari 2015 at 16:22

    Nogal aanmatigend van het christelijk deel van onze samenleving om het exclusieve gebruik van het woord “amen” te claimen voor gebruik in gebeden. Worden de spreekwoorden “ja en amen op iets zeggen” en “van eeuwigheid tot amen duren” nu ook uit de nederlandse taal verbannen door het duo Dert en Arno? Ik zou maar uitkijken. Voor je het weet, ben je zelf het onderwerp van satire bij de volgende nieuwjaarsbijeenkomst. Ik zou maar niet op alle slakken zout leggen.