ZLTO en Altenatuur geven Buma, Rutte, Klaver en Pechtold het goede voorbeeld

26 maart 2017

Afgelopen donderdag werd bekend dat VVD, CDA, D66 en Groen-Links een serieuze poging gaan doen om een kabinet te formeren. Als we de media moeten geloven zijn er grote verschillen tussen deze partijen waarbij met name de klimaataanpak wordt genoemd. Toeval of niet maar op dezelfde dag kwamen Altenatuur en ZLTO ‘s avonds bij elkaar in Fort Giessen. Ook twee clubs die je niet gelijk bij elkaar verwacht. Milieuactivisten versus boeren zou je kunnen zeggen. Als dat maar goed gaat…

Gelukkig viel dat reuze mee. Het werd een avondje BBL-en. Oftewel middels “Bonden”, “Bridgen” en “Linken”  investeren in sociaal kapitaal. Allemaal nieuwe termen voor deze lokale politicus.  Wetenschapper Nieuwenhuizen van de Wageningen Universiteit trapt af. De doelstelling is simpel geformuleerd. We moeten de voedselproductie verdubbelen en daarbij de helft van de huidige ‘resources’ gebruiken. We zullen dit gezamenlijk moeten doen: Agrarische ondernemers, milieugroeperingen en niet in de laatste plaats consumenten die een eerlijke prijs betalen. Om de beeldvorming scherp te krijgen, dat gaat niet met puur biologische landbouw. Daarvoor is volgens autoriteit Louise Fresco in een artikel in de Volkskrant dit weekend zes keer zoveel land voor nodig dan wat er nu gebruikt wordt.

Voorman Ariaan Straver van de ZLTO Altena-Biesbosch is daarna aan de beurt. “De sector heeft de uitdaging om zich verder om te vormen tot een duurzame tak van sport. Dat gaat lukken. Er gebeurt al heel veel, óók in Altena, alleen we vertellen het te weinig”. Onze sector wordt vaak onterecht negatief weggezet als het gaat om het milieu.  Een recent filmpje ( LINK ) waarin een boerin uit Drenthe dat Jesse Klaver uitlegt maakt dat heel duidelijk.

Wat daarna volgt lijkt een kleine stap maar ik vond het inspirerend.  De spreekstalmeester van Altenatuur, Goof van Vliet, laat verschillende voorbeelden uit de regio vertellen wat zij zoal gedaan hebben in het kader van de “natuurinclusieve” landbouw.  Meeuwis Millenaar vertelt over het succes van de weidevogels. Dankzij 75 ondernemers is er inmiddels veel meer vogeldiversiteit in dit gebied gekomen. Kobus Kolff houdt de zaal voor dat het echt mogelijk is om veel minder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. “Focus op de natuurlijke vijanden van de luis”. Theo Koekkoek vertelt over  “Puur Altena”  waarin stappen zijn gezet om streekproducten tegen een eerlijke prijs te verkopen. Dat biologische producten nog maar moeilijk afzet vinden binnen onze regio wordt zichtbaar als Leo vd Vlugt aangeeft dat hij helemaal naar Almere moet rijden om zijn biologisch geteelde groenten te slijten.  Jacob Branderhorst heeft de weg van innovatie gekozen. Middels technologie van o.a. sensoren & drones is hij in staat om meer opbrengst te behalen uit zijn akkers. En zo volgden er nog enkele voorbeelden.

Mooi om te zien dat in een zaal waarin ogenschijnlijk twee totaal verschillende clubs zaten er één gezamenlijk belang wordt gediend. Hoe gaan we om met onze aarde zodat deze ook houdbaar is voor volgende generaties en zorgen we tegelijkertijd voor een gezonde voedselproductie tegen een eerlijke prijs??  Niet dat er gelijk concrete vervolg afspraken zijn gemaakt maar deze opstelling is stukken productiever dan elkaar bevechten in ellenlange bezwaarprocedures bij een bouwplan en/of bestemmingsplanwijziging.

Jammer dat Buma, Rutte, Pechtold en Klaver er niet bij waren. Hadden ze zeker iets kunnen leren van deze avond. In Altena wordt het goede voorbeeld gegeven, nu in Den Haag nog…