Wijze raad ligt op straat

16 september 2018

Samen met de andere teamleden van CDA Altena zijn we begin dit jaar in Altena gestart met de “Aan Tafel Met” gesprekken. Doelstelling van zo’n gesprek is heel simpel. We gaan in gesprek met inwoners van een dorp, straat of belangenvereniging. De groepsgrootte is maximaal 10 personen. Hierbij komen we vooral luisteren, luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Indien van toepassing reageren we ook op (actuele) vragen en/of zorgen die spelen.

Inmiddels hebben er tientallen van dergelijke gesprekken plaatsgevonden. Daarin hebben we honderden mensen gesproken die een schat aan informatie hebben opgeleverd. Bij zo’n gesprek valt het me regelmatig op dat mensen oprecht verrast en verbaasd zijn dat er de moeite wordt genomen om te luisteren. Eigenlijk best vreemd want één van de kerntaken van een raadslid is juist contact onderhouden met de inwoners die het vertegenwoordigd..

Het komt regelmatig voor dat mensen die aanschuiven nog nooit op het CDA gestemd hebben en dat misschien ook wel nooit gaan doen. Ook leden van een andere politieke partijen dan het lokale CDA Altena schuiven wel eens aan. Dat vind ik juist super. We stellen hier namelijk juist geen enkele voorwaarde aan. Samenwerken moet één van de krachten zijn van Altena. De tafelgesprekken vinden plaats in een ongedwongen huiselijke sfeer, zijn resultaatgericht en staan los van politiek gekissebis. Dat gebeurt helaas al veel te veel in de raadszaal.

Ik ben er inmiddels achter dat spreken met inwoners veruit het leukste en nuttigste onderdeel is van het raadswerk. Daarom gaan we hier de komende jaren ook zeker mee door.

Het schrijven van columns en hier mijn persoonlijke mening en belevenissen als raadslid in ventileren is door de reacties die je hierop krijgt ook een waardevol instrument. Dat ga ik weer actief oppakken. Daarbij zijn de onderwerpen die tijdens de Aan Tafel Met gesprekken regelmatig aan de orde zijn gekomen een mooie inspiratiebron.

Tot de column van komende week!

Ook nieuwsgierig geworden naar zo’n gesprek of speelt er een andere vraag. Laat het me gerust weten via arnobouman365@gmail.com of ga naar de website van CDA Altena.