Veen blijft Veen

12 mei 2016

veen-600-250-resized Eén van de leukste rubrieken in het Altena  Nieuws is wat mij betreft “Uw mening”. Bijna elke week staan er wel lezenswaardige brieven in van meestal betrokken inwoners uit onze regio. Vandaag, 12 mei 2016, één brief van ene Coby Vos uit Veen. Ik ken deze mevrouw niet persoonlijk maar haar brief raakte mij wel. In een mooie brief maakt ze duidelijk dat er te vaak negatief over het dorp Veen wordt gesproken terwijl er juist veel sprake is van onderlinge betrokkenheid en naastenliefde. Ze heeft het persoonlijk ervaren.

Dat laatste kan ik niet zeggen. Ten eerste omdat ik niet in Veen woon en ten tweede ben ik gelukkig nog nooit in dergelijke moeilijke omstandigheden terecht gekomen. Inderdaad, Veen wordt te vaak in een negatief daglicht gesteld.  Als er een XTC-lab wordt gevonden is er sprake van weelderige drugshandel in heel het dorp. De Veense put heeft geen positief imago en de recente ontwikkelingen rondom de voormalige vuilstort op het voormalig terrein van Achilles Veen doen er ook niet goed aan.  En tot slot is het jaarlijkse kat-en-muis spel rondom oud en nieuw misschien wel het beste voorbeeld.

Raadslid Goedel van Ideaalburg maakte het afgelopen dinsdag in de raad wel erg bont. Bij de evaluatie van de jaarwisseling kwam aan de orde dat in het dorp Veen voor 28.000 euro aan schade was aangericht. Dat was meer dan helft van de schade in heel de gemeente Aalburg. Hij pleit ervoor om de OZB-belasting voor de Veeners maar collectief te verhogen want het was toch te gek voor woorden dat de andere inwoners van Aalburg hiervoor op moesten draaien.
Natuurlijk, elke euro schade is er één teveel. Daar is iedereen het over eens. Burgemeester Naterop pareerde direct door aan te geven dat zwartepieten geen zin heeft. Hij daagde de raad uit om te komen met oplossingen. Vanuit verschillende partijen werden suggesties gedaan. Van de kant van Ideaalburg bleef het stormachtig stil. Nee, oplossingen en/of ideeën aanreiken was volgens Goedel niet de opdracht voor die avond…… Hiermee ontplofte de voetzoeker van het raadslid in zijn eigen hand.

Inmiddels ben ik ruim twee jaar raadslid en ben ik het dorp Veen steeds meer gaan waarderen. Zoals overal is er sprake van incidenten. Goed, in het dorp Veen wat vaker dan in de andere dorpen. Maar op de Veense Put wonen veel mensen van buitenaf en is denk ik 90% van de mensen van goede wil.  Dat er een voormalige vuilstort door de gemeente Aalburg niet tijdig is aangemeld voor sanering kan niet op het conto van de bevolking worden geschreven. En bij oud-op-nieuw lang niet elke vandaal een geboren en getogen Veense.

Wat Veen positief onderscheid is de handelsgeest, positieve arbeidsmoraal en de grote saamhorigheid in het dorp. Een paar voorbeelden: De meeste werkgelegenheid wordt geboden in Veen c.q. door Veense ondernemers. Door er samen de schouders onder te zetten is er een schitterend nieuw complex voor Achilles Veen neergezet waar de regio trots op kan zijn. Als het de gemeente niet lukt om breedband te faciliteren zetten ondernemers er gezamenlijk de schouders onder om dit wel voor elkaar te krijgen. Tijdens de nieuwjaarsnacht zijn tientallen vrijwilligers belangeloos in de weer om alles zo goed mogelijk in banen te leiden. En als laatste: men komt voor elkaar op en staat voor elkaar klaar!

Daarom ben ik het van harte eens met Coby Vos. Veen blijft Veen. En dat moet vooral zo blijven!!!

 

  • Cock Dorsman 12 mei 2016 at 21:04

    Een jammerlijk geval van “boter op het hoofd”: de asbesttreurnis waarin Veen is beland valt regelrecht te danken aan eerder wanbeleid van het CDA (met name aan haar wethouder Lijmbach). De enige constructieve dienst die het CDA de lokale bewoners kan bewijzen is per omgaande opstappen uit de lokale politiek. Maar daarvoor weegt het eigenbelang te zwaar: pluche is wat telt, het belang van de bewoners doet structureel niet ter zake…

  • Hans Verbeek 13 mei 2016 at 04:11

    Als geboren Veense (en ook nog 50 jaar gewoond) kan ik me helemaal vonden in de mooie woorden van Arno over hoe de Veense mensen in elkaar steken. Het is duidelijk dat Cock Dorsman als import Veense daar geen kaas van heeft gegeten. Natuurlijk verdient het geen schoonheidsprijs hoe men is omgegaan met de problematiek rondom het voormalige voetbalveld van Achilles, maar om nu te stellen dat het CDA daarom maar uit de Aalburgse politiek moet stappen slaat nergens op. Moet elke partij opstappen, bij een verkeerde beslissing? volgens mij zou er dan weinig overschieten. Laat de burgers over twee jaar als er weer verkiezingen zijn maar een oordeel geven

  • Piet Hartman 13 mei 2016 at 14:27

    Ik kan de Veense ware naastenliefde helemaal beamen. Heb daar ooit verkering gehad, zal dit nooit vergeten. Het was een goddelijke tijd. Ehhhh, wie heeft die gifbelt veroorzaakt? De vervuilers moeten betalen… Het schone dorp Veen dus.