Politie in Aalburg: alle hulp is welkom!!

11 december 2015

Nepolitieemt de criminaliteit in Aalburg toe?  Je zou het haast wel denken. De afgelopen maanden was Aalburg regelmatig in het nieuws. Twee opgerolde XTC-labs in Veen. Een gewapende overval op een autobedrijf in Wijk en Aalburg. Meerdere hennepkwekerijen ontmanteld. Kortom, zorgwekkende berichten.
Afgelopen dinsdagavond kwam de teamchef van de politie, Jaap Naaktgeboren, op bezoek in Aalburg om de raad mee te nemen in allerlei ontwikkelingen rondom de politie en veiligheid in Aalburg. Zoals het een daadkrachtige diender betaamde, presenteerde hij op kordate wijze de aanpak en de resultaten van het plaatselijke politiekorps.  Zo plaatselijk is dat korps overigens niet meer. De vorming van de nationale politie heeft als gevolg gehad dat de eenheid Altena is opgegaan in een groter team Dongemond. Vanuit Oosterhout moet een 124-koppig korps de orde handhaven. Inderdaad, ook korpschef Naaktgeboren erkende direct, dat zijn er veel te weinig. Men doet zijn best.  Als je kijkt naar de cijfers lijkt het resultaat ook helemaal niet tegen te vallen. Een daling in woninginbraken bijvoorbeeld. Na de piek van februari en maart is het op papier rustig geworden.

De aanrijdtijden blijven echter rampzalig. In slechts 60% proces van de gevallen is de politie in Aalburg op tijd op locatie. Dit cijfer zou enigszins vertekend zijn, maar om de rekenmethode aan te passen als een cijfer tegenvalt is een beetje flauw. Om deze cijfers niet verder te laten zakken zet de politie in op meerdere “opkomstlocaties”.  Het bureau in Nieuwendijk blijft behouden en gaat één dag open. En ook op het gemeentehuis in Aalburg heeft de politie een post waar men kan pauzeren.  Ik weet niet zeker of het klopt maar schijnbaar ging men vroeg voor een boterham met kaas terug naar het bureau in Oosterhout… Ik blijf het een rare situatie vinden. Landelijk roept de politie dat men in 90% van de gevallen op tijd op locatie. Het platteland hangt hier echt aan de achterste mem.

De moraal van het verhaal van Naaktgeboren was eigenlijk simpel. We doen ons best. Zoeken creatieve oplossingen zoals de post in Aalburg Maar zonder hulp van oplettende inwoners is het vechten tegen de bierkaai. Ik was benieuwd wat de politiechef vind van het principe van een buurtapp.  Zoals velen bekend is dit initiatief in Aalburg een jammere dood gestorven. Gelukkig was het antwoord op mijn vraag bemoedigend. Ja, een buurtApp heeft zeker zin. De politie heeft hier hele goede ervaringen mee.  Burgemeester Naterop wist te melden dat er in januari een doorstart komt in Aalburg. Wel kleinschaliger dan eerst maar daarom juist beter te beheersen.

Hopelijk gaat dit een steentje bijdragen om met name de georganiseerde criminaliteit in onze gemeente geen verdere voet aan de grond te krijgen. Dat is gezien de eerder genoemde zorgwekkende berichten hard nodig. Daarnaast zullen we, ondanks de beperkte bevoegdheden op dat gebied, in de raad continu aandacht blijven vragen voor de veiligheid. Want veiligheid blijft de belangrijkste prioriteit om ergens prettig te kunnen wonen.