Lintjesregen

24 april 2015

Buiten scheen de zon maar binnen regende het lintjes in d’Alburcht te Aalburg. Het was voor mij de allereerste keer dat in Aalburg bij deze gelegenheid aanwezig was. Vorig jaar was ik als fractievoorzitter ook uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn maar om een of andere reden voelde ik niet de behoefte om hier invulling aan te geven.

Dit jaar was ik al in een vroeg stadium betrokken bij het aanvragen van een lintje voor één van de gedecoreerden, Gertjan Bax. Medio augustus 2014 werd ik benaderd of ik iets kon zeggen over zijn bijdrage aan de samenleving in zijn rol als fractievoorzitter van het CDA te Aalburg.  Eén van de vele functies die Gertjan de afgelopen tientallen jaren vrijwillig heeft vervuld. Uiteraard was dat een kleine moeite. En jawel, een week geleden kreeg ik via dezelfde persoon te horen dat het was gelukt. Gertjan zou een lintje krijgen! Genoeg reden dus om deze keer wel naar de d’Alburcht af te reizen.

En ik moet zeggen, daar heb ik geen spijt van. Om eerlijk te zijn ontroerde het me best om te zien hoe zes mensen, die in hun bescheidenheid het waarschijnlijk niet verwacht hadden, in het zonnetje werden gezet. Een volle Alburcht klapte hen meermaals toe. Vele functies die belangeloos uitgevoerd werden of worden door de gedecoreerden passeerden de revue. 40 Jaar vrijwilliger bij Wilhelmina ’26, tientallen jaren bestuursfuncties bij watersportvereniging Trident, raadslid voor de SGP, stamboomhouder van de blonde Aquitaine ( een Franse ‘dikbilkoe’ geloof ik ), bevelvoerder van de brandweer etc. etc.

Martien Vos sprak namens de gedecoreerden, een dankwoord uit,  op de voor hem karakteristieke wijze. “Zeg niet alles wat je weet, maar weet wat je zegt” .  Hij was verrast, en vond dat het maar toeval was dat nu net deze zes personen een lintje kregen. Het siert de bescheidenheid.

Burgemeester Naterop sprak hen waarderend toe.  Mooi was het gedeelte in de toespraak waarin aangegeven werd dat in deze zes personen alle vrijwilligers, mantelzorgers en andere binders van de samenleving worden geëerd. Zo moet je het denk ik ook zien.

In de gemeenteraad hebben we het veel over termen zoals overheidsparticipatie, burgerparticipatie en participatiemaatschappij. Je kunt er veel over praten maar je kunt het ook gewoon doen!! Deze zes personen hebben dat in ieder geval ruimschoots gedaan.

Ik ben blij dat ik aanwezig ben geweest. Volgend jaar weer. Hopelijk zijn het dan niet alleen mannen maar mag ik ook een aantal vrouwen de hand schudden en hun bedanken voor hun positieve bijdrage aan de samenleving. En feliciteren met hun welverdiende waardering.