Kasteel Meeuwen: Gekriekeel waar je Altenatureluurs van wordt

27 juli 2016

Kasteel Meeuwen Vorig jaar schreef ik al eens een blog over Kasteel Meeuwen. Daarin maakte ik me al zorgen over de gewijzigde opstelling die de provincie Brabant in haar bestuursakkoord had opgeschreven over mestverwerking en -vergisting. Inmiddels zijn we een jaar verder en eindelijk hebben de trage ambtelijke molens een resultaat opgeleverd. Er ligt vanuit de provincie een negatief advies over deze uitbreiding. Ik vind dat je dat als overheid niet kunt maken. De procedures rondom zijn al gestart in 2011.  Wat de provincie doet is een mooi voorbeeld van tijdens de wedstrijd de spelregels wijzigen.  De brief van de provincie aan de raad van Aalburg lijkt uit de koker te komen van een ijverige ambtenaar die kijkt wat NIET mogelijk is in plaats van wat WEL mogelijk is.

Gelukkig doen we dat in de raad van Aalburg anders. Daar ligt nu het advies van de provincie ( zie LINK ), dus het is aan de raad wat daarmee te doen. Helaas is het vakantietijd, maar dat betekent niet dat zoiets twee maanden stil moet blijven liggen. We hebben in de raad én zeker in de coalitie korte lijnen.  O.a. fractiegenoot Wouter van Vliet is hier inmiddels druk mee bezig. Van de SGP, VVD en BAB weet ik zeker dat ze hier hetzelfde over denken. Met andere partijen hebben we nog geen contact gehad.

De enige partij waarvan ik zeker weet dat ze ons niet zullen steunen is Progressief Altena. In de regionale kranten zijn Herman van Krieken en Kees de Waal namens deze partij en Altenatuur uitvoerig geciteerd. Ze scheppen het beeld van een massale mestfabriek met grote problemen voor het milieu en de volksgezondheid. Ze kunnen dat echter niet hard maken. Daarnaast vinden ze niet dat we mest van buiten de regio moeten importeren in ons gebied.  En ik maar denken dat de progressieven een voorstander zijn van open grenzen en solidariteit.

Van Krieken maakt het helemaal bont met zijn bezwaarschrift wat hij richting de raad heeft gestuurd ( zie LINK ). Hij heeft maar liefst 14 pagina’s nodig om zijn punt te maken. Van alles wordt er bij gehaald. Uiteraard mag de Veense Put hierbij niet ontbreken. Dat heeft dus echt helemaal niets met deze zaak te maken.  Door heel veel te roepen wordt het betoog alleen maar zwakker.
Een ander voorbeeld is dat van Krieken aan geeft is dat er geen sprake mag zijn van het oprichten van een nieuw industrieterrein in het buitengebied. Dat is natuurlijk een papieren tijger die ontstaat door teveel regelgeving. Het gaat om een uitbreiding van een beperkt aantal vierkante meters op eigen terrein.  Als we zo gaan beginnen zou je een bed and breakfast die van Krieken in het buitengebied wil oprichten ( van mij mag ie overigens ) een bungalowpark kunnen noemen.

Het waterschap heeft inmiddels, na uitvoerig onderzoek, toestemming gegeven om het afvalwater wat vrij komt uit de mestinstallatie rechtstreeks te lozen op het oppervlakte water. Dit omdat het 100% schoon water is. Hoezo milieu-onvriendelijk?

Kortom, het blijft zaak dat we als raad van Aalburg achter deze lokale ondernemer moeten gaan staan en ons hard gaan maken richting de provincie. Hopelijk gaat dit lukken. We gaan er in ieder geval onze lijntjes richting de Provinciale Staten ook voor inzetten.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd….