Gemeentelijke vuurwerkshow

19 december 2015

VuurwerkIn deze blog ga ik me op glad ijs begeven. Als je in Nederland tradities ter discussie stelt wordt je dat meestal niet in dank afgenomen. De zwarte pietendiscussie is hiervan een recent voorbeeld. Het afsteken van vuurwerk is ook zo’n oer-Hollandse december traditie. Zelf ben ik jarenlang een fanatieke vuurwerk afsteker geweest. De laatste jaren merk ik bij mezelf een verandering. De nadelen van consumenten vuurwerk zijn gewoon groter dan het genot wat je er aan beleefd. De belangrijkste zijn in mijn ogen ( ik heb ze gelukkig beide nog ), de maandenlange overlast voor mens en dier, brandgevaar, en het jaarlijks terugkerende grote aantal slachtoffers met vuurwerkletsel.

Vuurwerkvrije zones is een term die regelmatig valt bij deze discussie. Een echte polderoplossing. Naast het feit dat het niet handhaafbaar is in regio’s zoals het Land van Heusden en Altena, waar blauw op straat net zo zeldzaam dreigt te worden als sneeuw met de kerst, is het een excuusbesluit. Omdat we het niet helemaal durven te verbieden doen we het maar voor een bepaald gebied.  Daarnaast zal het aantal mensen met blijvend letsel aan handen en ogen er niet van afnemen.

Deze week kreeg ik een artikel onder ogen waarin de uitkomsten van een onderzoek ( zie link ) onder 2500 Nederlanders uitwees dat meer dan de helft voor een algemeen vuurwerkverbod is als de gemeente een professionele vuurwerkshow organiseert.  Maar is dit nu wel een taak van de gemeente c.q. overheid?  Je bent in eerste instantie geneigd hier nee op te zeggen. Maar zijn er voorbeelden waar dit werkt? In Australië is een vuurwerkverbod al jaren van kracht. Het afsteken van vuurwerk is voorbehouden aan mensen met een vergunning. Op illegale handel staan zware straffen en slachtoffers komen bijna niet voor. De vuurwerkshow bij oud op nieuw vanaf de Harbour Bridge in Sydney is inmiddels wereldberoemd.

Zo’n plaatselijk evenement kan de gemeenschapszin ook nog eens vergroten. Lekker met z’n allen naar het centrale punt in je dorp of stad waar je elkaar kunt ontmoeten en de beste wensen kunt overbrengen. Dit onder het genot van een hapje en drankje wat al weer wat centjes in het laatje brengen om het centrale vuurwerk te financieren. Daarnaast zal de schade aan gemeentelijke eigendommen door vuurwerk flink afnemen en de druk op de politie afnemen. Dus een bijdrage vanuit de overheid is zo’n gek idee nog niet.  Voorwaarde is wel dat zo’n aanpak minimaal landelijk moet zijn. Anders gaat het niet werken. Voor het zover is zullen er nog wel jaartjes voorbij gaan denk ik. Hoe je in elke plaats zo’n happening kan gaan organiseren weet ik nu zelf ook niet precies maar voor zo’n initiatief zou ik me zeker graag in willen zetten.  Daarmee schaffen we geen traditie af maar maken we hem toekomstbestendig.

 

  • joseph pullens 20 december 2015 at 15:29

    Van mij mogen ze zoveel vuurwerk afsteken als ze willen (binnen de regelgeving). Maar ruim de rotzooi die achter blijft dan ook netjes op. Weken en weken lang zie je de restanten van het afgestoken vuurwerk op straat liggen. Is het nou zoveel moeite om dat de dag erop even op te ruimen?