Duiding uitslag verkiezingen in Altena

16 maart 2017

We hebben enkele weken moeten afzien. Avond na avond was er bij elke talkshow niets anders te horen dan politiek. Gisteren mochten we eindelijk naar de stembus en dat hebben we dan ook met velen gedaan. Ook in Altena. De uitslagen zijn bekend en ik heb de stemmen van de drie huidige gemeenten bij elkaar opgeteld om een totaalbeeld te schetsen van de stemverdeling in Altena. In onderstaande tabel staan alle getallen.

Wat valt op en wat kan dit betekenen?

 1. De VVD is de grootste partij gebleven in Altena. Ondanks het substantiële verlies is de VVD met top-verkoper Mark Rutte staande gebleven. Een knappe prestatie. Hoe zich dat straks lokaal vertaald is lastig voorspellen. Zowel in Woudrichem als Aalburg is de lokale VVD klein. In Werkendam is de VVD ooit opgegaan in LokaalBelang. In 2019 opereert de VVD natuurlijk als zelfstandige partij in heel Altena. Kan voor Lokaal Altena in oprichting nog een lastige luis in de pels worden.
 2. Het CDA heeft de grootste winst geboekt in deze regio. In de gemeente Woudrichem is het CDA zelfs de grootste partij geworden. Dit als één van de weinige gemeenten in Brabant. Eerlijkheid gebied te zeggen dat er in 2012 natuurlijk sprake was van een slechte uitslag. Maar de weg omhoog is gevonden.
 3. De SGP is, was én blijft een stabiele factor in Altena die voldoende nieuwe kiezers aan zich heeft weten te binden.
 4. Er heeft zich totaal geen positief Hermen Vreugdenhil effect voorgedaan voor de ChristenUnie in Altena. Sterker nog, men heeft zelfs licht verloren. Dat had ik niet verwacht en dat zal ook de ChristenUnie tegenvallen.
 5. Binnen de linkse partijen hebben zich met name onderlinge verschuivingen voor gedaan. D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren winnen. SP blijft gelijk en de PvdA is ook in Altena geïmplodeerd.  Misschien een tip voor Progressief Altena om de SP ook binnenboord te halen.
 6. VNL met lokale kandidaat Jeffrey Himpers uit Drongelen valt óók in Altena ronduit tegen. Men had er beter aan gedaan om samen met het Forum voor Democratie op te trekken. Het bewijst maar weer eens dat versplintering in de politiek niet de juiste weg is.
 7. De PVV heeft in Altena bovengemiddeld goed gescoord. Dat is m.i. te verklaren door drie oorzaken:
  1. In Altena is sprake van een bijna 100% “witte” samenleving. Blijkbaar willen velen dat zou houden en denken dat de PVV hiervoor kan zorgen.
  2. De nasleep van de discussies over een mogelijk AZC in de regio.
  3. Ook in Altena voelen velen zich niet gehoord in Den Haag en maakt men zich zorgen over hun toekomst. Het vertrouwen in de politiek is tanende. Geert Wilders speelt hier handig op in. Hier ligt een taak voor alle lokale politici inclusief mijzelf. We zullen ons meer moeten laten zien en inwoners van Altena laten zien dat we in onze regio inwoners serieus nemen. Dat mensen belangrijker zijn dan cijfers en dat de overheid er is voor de inwoners en niet andersom

Met betrekking tot het laatste liggen er in de toekomstvisie voor Altena veel aanknopingspunten. De komende tijd zullen we keihard werken om bij elke inwoner duidelijk te krijgen. Daarover meer in volgende blogs.

 • André Rozendaal 17 maart 2017 at 07:52

  Interessant totaaloverzicht over de 3 gemeentes heen, Arno. En ik kan je analyse goed volgen.
  Door de fors hogere opkomst is het inderdaad beter naar de procentuele effecten te kijken, zoals jij ook doet.
  En van harte gefeliciteerd met het succes van het CDA, natuurlijk!