BuurtApp Aalburg stopt: de beste stuurlui….

13 september 2015

BuurtApp AalburgAfgelopen vrijdag viel bij mij in de mail het trieste bericht binnen dat de beheerders van BuurtApp Aalburg zich gedwongen voelden om te stoppen met de buurtpreventie WhatsApp groep in Aalburg. Ik ken beide heren ( Joop Lankhaar en Hans Verbeek ) persoonlijk en ik durf voor beide zonder twijfel mijn hand in het vuur te steken. Twee hardwerkende vrijwilligers die zich op meerdere vlakken inzetten voor allerlei initiatieven in onze regio.

In mijn ogen zijn ze door de berichtgeving van Omroep Brabant ( zie LINK ) onterecht beschuldigd van discriminatie. Ik geef toe, men zegt het niet letterlijk maar de hele sfeer rondom de berichtgeving van omroep Brabant ademt dat wel duidelijk uit. Even terug naar het ontstaan van deze groep. In het voorjaar van 2015 was er in de gemeente Aalburg sprake een ware inbraakgolf. Dit heeft toen o.a. geleid tot vragen in de gemeenteraad. Was hier wel voldoende aandacht voor vanuit de politie? Het antwoord was duidelijk. Ja, de politie doet haar stinkende best maar kan niet overal tegelijkertijd zijn. Ook werd opgeroepen om zelf extra op te letten.  Beide heren hebben toen het initiatief genomen voor een WhatsApp groep.

Het is een feit dat de politie-inzet binnen onze landelijke regio al jaren een punt van discussie is. Politiebureau’s zijn verdwenen of staan op de nominatie om te verdwijnen. Aanrijdtijden overschrijden de norm. Een paar wijkagenten doen hun stinkende best maar kunnen het werk gewoon niet aan. Al jarenlang worden landelijke regio’s in mijn ogen achtergesteld als het gaat om het waarborgen van veiligheid. De overheid roept burgers op om zelf initiatieven op te pakken. Diezelfde overheid wil indien nodig graag faciliteren. 1 + 1 = 2 zullen Joop en Hans gedacht hebben. BuurtApp Aalburg zag het levenslicht en bleek te voorzien in een grote behoefte. Al snel waren er meer dan 500 deelnemers.

Ook waren er de nodige successen. Dankzij tips vanuit de BuurtApp kon de politie inbrekers oppakken, werden huisdieren teruggevonden en werd ook snel een vermist persoon weer gevonden. En dat stopt nu dus. En waarom nu eigenlijk? In mijn ogen omdat mensen een te hoog verwachtingspatroon neerleggen bij een dergelijke whatsapp groep. Het is een burgerinitiatief en dan mag je gewoon niet verwachten / eisen dat alles 100% goed verloopt. Omdat een WhatsApp groep maar kan bestaan uit 100 leden waren de twee beheerders dus druk om alle binnenkomende berichten te beoordelen en indien men vond dat het een juist bericht was dit door te plaatsen naar de andere vijf WhatsApp groep. Bij nacht en bij ontij. En ja, dan kan er dus weleens iets fout gaan. Zelf ben ik lid van groep 5 en heb nooit iets gemerkt van misstanden. Schijnbaar was dit in een paar andere groepen anders.

En nu stoppen de beheerders dus omdat Omroep Brabant het beeld heeft opgeroepen dat in Aalburg Oost-Europeanen gediscrimineerd worden. Toeval wil dat afgelopen week onze burgemeester met een 25-tal succesvolle Aalburgse ondernemers een werkbezoek heeft gebracht aan Oost-Europa, in het bijzonder Roemenië. Dit omdat vanuit Aalburg al tientallen jaren innige (zakelijke) contacten bestaan met  Roemenië. Het is een goede én inspirerende trip geweest begrijp ik via diverse berichten op twitter.  Morgenochtend begint Naterop zijn werk weer op het gemeentehuis van Aalburg. Als het aan mij ligt is één van de taken op deze eerste werkdag een telefoontje naar Joop en Hans. Enerzijds om hen een hart onder de riem te steken maar hopelijk ook om te kijken hoe we de buurtpreventie in Aalburg op een praktische wijze handen en voeten kunnen blijven geven. Want dat deed deze App. Wat alle criticasters er ook van vinden. In dat kader staan wat mij betreft de beste stuurlui aan de wal.

  • Henk van Noorloos 13 september 2015 at 19:25

    Helemaal mee eens!