807 namen en uiteindelijk wordt het Altena

5 oktober 2016

cda-altena-cirkel-groenDe burgemeester van Aalburg, Fons Naterop, roept het heel vaak: “De nieuwe gemeente in het Land van Heusden en Altena moet een innovatieve gemeente worden die op een aantal vlakken voorop loopt in Brabant en zelfs in Nederland”. Een ambitieuze uitspraak en houding waarmee mensen in beweging komen.

Dat is ook gelijk één van de speerpunten. De nieuwe gemeente moet van ons allemaal worden. Om dat te versterken is het noodzakelijk dat inwoners en ondernemers actief betrokken zijn bij de vorming van deze nieuwe gemeente. Samen kunnen we meer was ooit een verkiezingsslogan van het CDA en dat is een waarheid als een koe die hier ook opgaat.

Die betrokkenheid lukt tot op heden prima. Om te komen tot een visie en het definiëren van pilotprojecten zijn maar liefst 250 inwoners actief aan de slag gegaan. Afgelopen zaterdag 1 oktober presenteerden zij hun eindresultaat. Mooie projecten en schitterende visies.  Nu volgt de uitdaging om echte pilotprojecten te starten, te komen tot een concept-visie en hierbij ook inwoners een actieve rol te blijven geven.  Ik ga ervan uit dat de gemeenteraden hier ook ruimte voor blijven geven.

Een tweede voorbeeld is het proces van de naamgeving.  Een actieve rol van de inwoners is heel goed maar hier is, als je het mij vraagt wel een beetje een poppenkast opgetuigd. O.a. via een webinar is iedereen opgeroepen om namen in te dienen. De oogst is maar liefst 807 namen. Nu gaat een flinke naamgevingscommissie aan de slag die op “wetenschappelijk verantwoorde wijze”  gaat komen tot een shortlist van 5 namen. Daar mogen de drie afzonderlijke raden een plasje over doen en er maximaal 3 van maken. Als de drie raden tot verschillende namen komen mogen alle inwoners weer gaan kiezen uit minimaal 3 en maximaal 5 namen. En dan is er eind november eindelijk een naam…

De uitslag is wat mij betreft al bekend:  Altena.  Een inmiddels krachtige merknaam die bij iedereen bekend is. De naam komt al terug bij vele organisaties uit het middenveld en het bedrijfsleven. Recent kozen ondernemers met gezond boerenverstand die streekproducten vermarkten voor Puur Altena. Historisch is er één tegenargument te noemen: een groot gedeelte van de gemeente Aalburg behoorde niet tot het land van Altena maar tot het land van Heusden.  Voor mij is dat geen bezwaar. Ik voel me vanuit Aalburg al jaren een Altenees en wil dat graag blijven.

 

  • Jaap Budding 6 oktober 2016 at 04:29

    Ja, zonde van het gemeenschapsgeld dat hier weer mee over de balk wordt gegooid, omdat feitelijk de keuze voor Altena al is gemaakt. Er wordt zoals gewoonlijk weer een duurbetaalde advies commissie tegen aan gegooid, omdat de politiek, zoals haast gewoon, weer eens niet zelf een keuze mag maken. En de Belastingbetaler mag er voor opdraaien. Als de politiek nu eens op zou komen voor de belangen van de belastingbetaler, hun kiezer in plaats van het optuigen van dit soort zinloze keuze processen, zou de politiek aan geloofwaardigheid winnen.

  • Henri Boevé 6 oktober 2016 at 11:52

    Eens met Arno. Voor mij is er om vele redenen maar 1 naam geschikt; ALTENA!